10 symptomer på lavt selvværd – sådan får du selvværdet tilbage
april 15, 2019”Jeg er ikke lige så god, som de andre. De andre kan ikke rigtig lide mig. Min mening tæller alligevel ikke. Jeg føler ikke, jeg hører til blandt de andre.”
Af Thomas Anglov
Kender du disse følelser og kører den lille negative stemme rundt i dit hoved konstant? Så er det meget sandsynligt, at du har lavt selvværd. Men hvad kendetegner lavt selvværd? Her kan du se 10 kendte symptomer på lavt selvværd.
10 kendte symptomer på lavt selvværd
1. Du har en vigende adfærd
Din adfærd er vigende, når du er sammen med andre f.eks. dine venner, familie eller på dit arbejde. Måske siger du ikke din egen mening, men nikker til det dine venner siger. Måske også selv om du inderst inde slet ikke er enig i det de siger.
2. Du undertrykker dine egne behov
Du gør, hvad dine venner foreslår i stedet for at foreslå dine venner, at I laver det, du syntes. Du er helst fri for at sige din mening, så du følger bare med.
3. Din lyver for at slippe fri af aftaler
Du kan ikke overskue at høre andres meninger eller vil gerne slippe ud af en aftale. Derfor kan du finde på at lyve lidt, for at ”slippe fri”. Måske fortæller du, at du har travlt; at du ikke nåede bussen; at du sov over dig; at du ikke kan overskue noget i dag osv. Undskyldningerne kan være mange.
4. Du føler ikke du er god – tænker og taler dårlig om dig selv
Selv om du er dygtig i skolen og rigtig god til dans, håndbold, fodbold eller lignende, så føler du faktisk ikke, at du er god. Du tænker og taler negativt om dig selv og dine evner. Du bliver let skuffet over dig selv.
5. Du stiller meget store krav til dig selv – konstant
6. Du er meget sårbar
Hvis nogle gør grin med dig, føler du dig hurtigt ramt og bliver meget let ked af det.
7. Du har MEGET svært ved kritik
Får du skæld ud, kritik eller bliver mobbet, så kan din verden meget let bryde sammen.
8. Du undertrykker dine egne ønsker og behov
F.eks. står du sjældent fast på det, DU gerne vil og har lyst til, men bøjer af, og laver i stedet det, som de andre har lyst til.
9. Du ‘springer over, hvor gærdet er lavest’
Måske springer du slet ikke !
10. Du overholder IKKE aftaler
– hverken dem du indgår med andre, eller dem du indgår med dig selv.
Genkender du ikke helt disse 10 punkter?
Så kan du være én af de typer med lavt selvværd, som reagerer lidt anderledes end andre.
Måske er du den type, som (modsat ovnstående) er en mere udadvendt person, som kan finde på at dække over dit lave selvværd ved at føre dig frem i selskaber eller vennekredse. Måske er du ligefrem den, der er med til at mobbe andre. Måske fortæller du bare andre, hvad der er rigtigt og forkert, og hvordan de bør opføre sig – for det ved du. Men det kan altså også dække over dit eget lave selvværd.
Derfor BØR du råbe om hjælp
Lavt selvværd er grundlæggende en følelse af, at du er mindre værd end de andre, dine venner, dine søskende osv.
Har du negative tanker, så kan det blive en ond spiral, som fylder mere og mere i dit liv. Pludselig er du ikke god til noget som helst. Og skulle du have succes med noget, så undskylder du det med, du nok bare var heldig – for du føler dig helt ærligt ikke særlig god til noget.
Lavt selvværd er noget møg, for jo flere negative tanker, som strømmer igennem dit hoved, desto mere tror du på, det er sandt. Du overbeviser ganske enkelt din hjerne om, at du rent faktisk er mindre værd. Det påvirker din adfærd, og til sidst har du ikke længere tillid til, at du kan præstere noget godt. Det svarer faktisk lidt til at stå og kigge sig i spejlet og sige noget dårligt om den derinde hver eneste dag – mon ikke det har konsekvenser på sigt?
For mange fører lavt selvværd tit noget mere med sig – og derfor bør du søge hjælp. Du kan få en depression, spiseforstyrrelse, blive cutter, misbruger, få OCD, angst, eksamensangst eller lignende. Og rigtig mange, som har haft det svært som unge, får det også svært som voksne. Det viser historien desværre med al tydelighed. Derfor bør du råbe om hjælp NU.
Sådan kan du slippe af med din lave selvværd
1. Fortæl dine forældre/en person som er tæt på dig, hvordan du har det
Det allerbedste du kan gøre er, at tale med nogen om det – helst dine forældre/en person, som er tæt på dig – og så få hjælp i en fart.
Måske ved dine forældre/personen slet ikke, hvordan du går rundt og har det. Det allerbedste du kan gøre er at fortælle det.
Er du barn/ung og synes, det er svært at tale med dine forældre om det – fordi de netop helst skal holde sig langt væk. Måske er det endda netop dine forældre, som er en del af problemet – så er det vigtigt, at du får snakket med en god ven, eller familiemedlem.
2. Få lov at tale med en professionel om dit problem
Har du familie eller venner, så er det bedst at få dine forældre med på ideen om, at tale med en professionel voksen, der ved, hvordan hun eller han kan hjælpe dig. Alternativt få en ven eller familiemedlem til at hjælpe dig med at kontakte en professionel voksen.
Føler du dig helt alene og overladt til dig selv – og måske er du det også – så skal du hanke gevaldigt op i dig selv, og selv finde frem til en, du kan kontakte, og hurtigt få arrangeret et møde.
3. Det kan du få ud af professionel hjælp
Hvis du vælger mig til at hjælpe dig, så kommer du til;
- at lære noget teori om, hvordan du kan fungere bedst muligt som menneske, når man er sådan en som dig
- at lære noget om den persontype du er. Jeg anvender det system der hedder Enneagrammet, så du vil blive inviteret til at tage en profilanalyse
- at få fjernet nogle ”skeletter i skabet”, hvis ellers at du har nogle. Med skeletter i skabet mener jeg overbevisninger og holdninger, som ikke er gode for dig. Måske er de ligefrem skadelige. Sådanne overbevisninger og holdninger kan jeg lave om på ved hjælp af hypnose.
3 fantastiske fordele ved at arbejde med dit selvværd
Målet for de fleste er at få sit selvværd tilbage. Men har du tænkt på, hvad det faktisk betyder for dig at begynde at arbejde med dit selvværd. Ja, du bliver ganske enkelt et lykkeligere menneske.
3 fantastiske opdagelser, som du får, når du arbejder med dit selvværd.
1) Du opdager, at du er god nok, som du er
Du lærer at sætte pris på dig selv, som den du er. Du finder balance i dig selv og hviler i dig selv. Du finder ud af, at du er god nok, som den du er og ikke kun i kraft af det, du gør, og om du har præsteret godt ved den seneste eksamen, til gymnastikopvisning osv.
2) Du bliver ikke slået omkuld af lidt modgang
Når man har lavt selvværd, kan ens verden falde sammen på et øjeblik. Du er meget følsom. Når du får selvværdet tilbage, så bliver du mere robust som menneske, og du ’slår dig ikke så hårdt, når du falder’.
Går en eksamen ikke lige så godt, som du havde håbet, så kan du nemmere sige PYT. Du tager det heller ikke så nært, hvis du bliver gjort lidt til grin. Og hvis kæresten slår op, så går din verden ikke under. Du kan faktisk godt finde smilet frem igen og komme videre. Du kan bedre håndtere den modgang, som med mellemrum rammer os alle sammen her i livet.
3) Du får et realistisk billede af dig selv
Du ved, at du er o.k. – også de dage, hvor du er ked af det. Du ved godt, at du hverken er uintelligent eller dum, fordi du får en lavere karakter til en eksamen end forventet. Din hjerne narrer dig ikke til at tro, at du er et dårligere menneske end alle andre. For du er super fed og god, som du er.
Er du 100% klar til at få selvværdet tilbage?
At skifte sit lave selvværd ud med et højt selvværd er noget, du både kan og skal lære. Alle kan være med.
Er du 100% klar til rejsen, og vælger du IKKE at springe over, hvor gærdet er lavest, så kan det faktisk få dit selvværd tilbage rigtig hurtigt. Det kræver noget af både dig og mig .
Jeg er verdensmester i at få det gode selvværd frem i dig. Din gevinst er, at det høje selvværd bliver din ejendom resten af dit liv. Du lærer nemlig også, hvordan du skal pleje dit nye høje selvværd.