Har du en speciel fortid?
Jeg har erfaret, at dét at have en anderledes fortid – end den flertallet af os har i Danmark – kan give dig ‘sår på sjælen’, og dermed en adfærd, som er lidt anderledes i nogle situationer. Nedenfor har jeg listet nogle eksempler. Fælles for dem alle er, at jeg kan hjælpe dig med at afmystificere, hvad der er vilkår (som du ikke kan ændre på), og hvad der er ‘sår på sjælen‘. Begge dele er noget, jeg kan hjælpe dig med.
Jeg har listet forskellige eksempler på, hvad der kan være ”en speciel fortid’‘… men eksemplerne er uendelige – løsningen er den samme – jeg kan nemlig hjælpe dig med intet mindre end det hele
Er du adopteret?
Hvis du er blevet adopteret af en dansk familie, så har du højst sandsynligt levet en kort tid sammen med dine biologiske forældre. Måske har du også boet noget af dit liv på et børnehjem eller hos plejeforældre, FØR dine danske forældre kom og hentede dig (i Kastrup Lufthavn eller i det land, du kommer fra).
Jeg har selv adopteret min datter Nini fra Columbia. Jeg tog afsted for at hente hende, da hun var 3 år. Nini havde dengang været ca. 3 mdr. sammen med sin biologiske mor. Derefter var hun 2 3/4 år hos en plejemor, før jeg hentede hende til Danmark. Nini har derfor haft 3 af sine første leveår i Columbia. Derfor har hendes hjerne helt sikkert også lært nogle ting, INDEN hun kom til Danmark. Hvad det er, kan Nini selvfølgelig ikke huske.
“Jeg blev adopteret til Danmark da jeg var 3 år gammel. Jeg synes selv, at jeg har været heldig. Jeg har for det meste haft en god opvækst. Selvfølgelig har jeg nogle ”sår på sjælen”. Et af de ”sår” der fylder mest, er det med at skulle finde mig en partner. Det at binde mig til nogen er en udfordring. Jeg tror selv på, at det har meget at gøre med, at jeg er blevet ”forladt” som lille og siden adopteret. Jeg tænker tit: ”Hvis nu jeg lukker den her fyr ind i mit liv, vil han så forlade mig, fordi han synes jeg er mærkelig, eller andre ting.” Derfor føler jeg desværre, at det er nemmere at skjule sig. Udover det så har jeg også oplevet kommentarer i forhold til min hudfarve. Da jeg er vokset op i et meget dansk miljø (dansk familie og venner), så ser jeg i virkeligheden sjældent mig selv som mørk og ”anderledes”. Bare fordi jeg ser anderledes ud med min hudfarve (hvilket vel ikke er så ualmindeligt længere i dagens Danmark), betyder det ikke, at jeg ikke er dansk – og det er SÅ vigtigt at huske sig selv på det!”
– Nini, Adopteret fra Columbia dengang hun var 3 år
Er du skilsmissebarn?
Ca. 50% af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Det er faktisk halvdelen af alle ægteskaber i Danmark. Så det er ikke så unormalt at være skilsmissebarn, som det har været. Det vigtige er imidlertid, hvor mange af disse skilsmisser, der sker, mens der er hjemmeboende børn – i særdeleshed, hvor gamle børnene er i årene op til skilsmissen, og hvor gamle børnene er ved selve bruddet mellem forældrene.
Når familien opløses, og forældrene flytter nye steder hen, er skelsættende for børnene. Det er her mange børn skal til at leve deres liv i en kuffert: De skal bo lidt hos den ene og lidt hos den anden forælder. Ikke altid særligt sjovt for børnene. Nogle børn har heldigvis ingen psykiske mén efter forældrenes skilsmisse. Desværre er der rigtig mange børn der har.
Læs mere under ‘Skeletter i skabet‘, som er min metafor for psykiske mén. Jeg har talt med mange børn og unge, som har oplevet deres forældre blive skilt.
Er du en del af en sammenbragt familie?
Efter en skilsmisse – eller, hvis nu en af dine forældre er gået bort – er det helt almindeligt, at dine forældre får en kæreste og måske indgår et ægteskab. Måske flytter du sammen med din nye papfar eller papmor. Måske kommer der endda også børn med her. Du får nye ikke biologiske søskende. I mange familier går det godt. Rigtig mange gange går det knap så godt.
Når to familier bringes sammen – som er opdraget forskelligt og derfor har forskellige normer, holdninger og vaner – ‘slår det næsten altid gnister’ på den ene eller den anden måde. Der findes utallige grimme historier på, hvor galt det kan gå. At enes om fælles regler i den nye sammenbragte familie er en proces, mange forældre desværre undgår (jeg selv inklusive – jeg har nemlig prøvet det). Bl.a. fordi det er svært at snakke om.
Alle familiens hjerner syntes hver især, at deres metode at leve livet på i den nye familie er den rigtige. Er der teenagere tilstede i familien, så bliver det ikke nødvendigvis lettere, da teenagere ofte har den opfattelse, at de ved bedst … også selvom de kun er 14 år. Hvor om alting er, så får børn og unge let ‘sår på sjælen’, der kan spores direkte tilbage til nye medlemmer i den nye familie.
Er din mor eller far død?
Da jeg gik i 1. klasse, mistede en af pigerne i min parallel klasse en dag pludselig sin mor. Jeg kan ikke længere huske, hvad hun hed, men hun var kun 7 år. Hun havde gået med sin mor i hånden over vejen. Moren kom desværre ikke hele vejen over gaden, fordi hun blev ramt af en bil og blev dræbt på stedet. Det hele tog kun 1 sekund, så var en 7-årig piges liv total forandret.
Pigen havde skyldfølelse over morens død, og samtidig følte hun, at det var uretfærdigt, at lige netop hun havde mistet sin mor. Samtidig skete der også det, at faren på et tidspunkt fik en ny kone. Alt det kan lagre sig som grimme oplevelser, der giver psykiske mén (‘sår på sjælen’ eller ‘skeletter i skabet’). Det er alle oplevelser, hvor jeg kan hjælpe dig af med smerten, og få dit liv tilbage.
Læs evt. mere under ‘Skeletter i skabet‘.
Er du flyttet til Danmark?
Måske er du og din familie flyttet til Danmark efter at have boet i længere tid i et andet land. Nogle familier kommer til Danmark, fordi en af dine forældre måske har fået et job her i landet. Måske dine forældre er skilt, og en af dine forældre får en ny dansk kæreste, så I flytter hertil landet. Andre familier kommer hertil fordi de er flygtninge.
Der kan være mange årsager til at du er havnet i Danmark. Et er imidlertid sikkert, og det er, at hvis dine forældre er kommet til Danmark som flygtninge af den ene eller anden årsag (politik, krig, etnisk udrensning, religion, etc.), så har de – og dermed også dig – stensikkert oplevet grime ting. Grimme ting af en karakter der kan give børn – og dermed igen dig – ‘sår på sjælen’. Det kan ligefrem være et decideret posttraumatiske stress syndrom (PTSD), som du har pådraget dig. Det er ting, som du bør/skal behandles for, for at få det godt igen.
Har du en anden religiøs opfattelse end folk omkring dig?
Lever du i Danmark og har en anden religiøs opfattelse end den, der er almindelig i Danmark? Omgås du mennesker, der ikke syntes, at din kultur eller religion er den rigtige? Så er der mulighed for ‘sår på sjælen’ forude. Den kan f.eks. opstå, fordi du bliver mobbet i skolen. Folk, der mobber – eller ikke anerkender andres måde at leve deres liv på – er ikke altid lige så indsigtsfulde, som de kunne være.
Dette er et sprængfyldt emne, som mennesker har sloges om i århundreder. Men det bliver du jo ikke mere lykkelig af. Derfor … book et møde hos mig. Jeg kan hjælpe dig.
Har din mor eller far en anden etnisk oprindelse end dansk?
Jeg havde engang en ung pige som kunde. Hun kom fra Iran, var 13 år, en særdeles klog pige (hendes alder taget i betragtning), og så var hun meget ked af sin næse. Hun blev nemlig drillet med sin næse i skolen, fordi hendes næse var lidt stor og krum. Men sådan ser næser altså ud i visse dele af Iran. Da hun samtidig var mere intelligent end sine klassekammerater, så blev hun også drillet for at være gammelklog.
Da hun kom til mig lærte hun forskel på, hvad der var vilkår (dvs. de ting hun ikke kunne ændre på, bl.a. sin næse og sin intelligens), hvad hun kunne udvikle på (f.eks. de mennesker hun havde omkring sig, sine synspunkter osv.). Pigen fandt sit selvværd frem, blev glad igen. Hun fik sig et helt nyt liv, hvor hun kunne få lov til at ‘fyre den af’ – hvis man kan sige det sådan.