Persontyper

Hvilken persontype er du?

Kender du din persontype bliver nogle ting meget nemmere

Virksomheder har interesseret sig for, hvilke persontyper vi er i mange år. Derimod er der ikke så mange, der interesserer sig for, hvilke persontyper vi er i vores familie. Det er lidt dumt, for her ligger svaret gemt, som kan forklare rigtig mange af de misforståelser, kontroverser og uoverensstemmelser, vi oplever i vores familier.
Det er total let at finde ud af. Du skal bare tage en test for persontype, se Test for persontype.

Enneagrammet beskriver 9 forskellige persontyper

Type 1: Perfektionisten

Arbejder hårdt og disciplineret for at gøre alting bedre og vil gerne fremstå som et godt og ordentligt menneske. Er fejlfinder og irriteres nemt over folk, der ikke følger reglerne. Typen er verdensmester i disciplinen indestængt vrede.

Type 2: Hjælperen

Ofrer sig for opgaven – “at gøre andre glade”, men kun for at få noget igen (som at føle sig elsket eller holdt af). Typen føler, at de uopfordret må dække andres formodede behov, hvilket godt kan være lidt anstrengende for andre.

Type 3. Udretteren

Udretteren er ambitiøs og arbejder hårdt for at være den bedste – opnå succes og anerkendelse. Opretholder en pæn facade. Er mester i at skabe et billede af en person, der har “styr på tingene”. Behovet for anerkendelse gør, at typen planlægger og handler i stedet for at føle.

Type 4: Individualisten

“Feinschmecker”, drama queen, individualist, følsom, kunstnerisk, kreativ og æstetisk. Har brug for sine følelser for at kunne føle sig i live. Det betyder, at de kan producere følelser blot for at have og mærke dem. Motiveres af retten til at være speciel.

Type 5: Undersøgeren/iagttageren

Specialist, der samler på viden. Trækker sig gerne ind i sin hule, hvis nu verden skulle blive for usikker og uforståelig. Typen motiveres af at vide ting, men deler ikke nødvendigvis ud af den.

Type 6: Loyalisten

Loyal, pålidelig, bekymret og vagtsom. Vil gå langt for at bevare sin tryghed. Tænker meget over ting, og beslutninger kan derfor trække ud.

Type 7: Entusiasten

Livsglad, spontan, udadvendt, “festabe”, idémager og planlægger. Motiveres ved at have det sjovt. Får ikke altid gjort sine ting færdige til tiden.

Type 8: Lederen

Selvstændig, direkte, kan lide modspil, beskyttende, beslutningsdygtig, er ofte en autoritet, besidder en kraftig og dyb energi. Motiveres af retten til at bestemme over andre. Deler gerne tudekiks ud.

Type 9: Mægleren

Ønsker at holde fast i nuet, undgår at tage stilling, er blid, rummelig og har en holistisk indstilling til ting. Motiveres af den gode karma og undgår de ting, der skaber dårlig karma. Er derfor ofte konfliktsky.

Bog og hæfte om Enneagrammet

Læs mere under Bog og hæfte om Enneagrammet, samt under Hæfter om ‘Mental kapacitet’.