Uddannelse

Forvirret omkring valg af uddannelse?

Det er IKKE en katastrofe, hvis du ikke ved, hvad du gerne vil studere, når du er færdig med din skole. 

Er du helt blank?

Det er meget almindeligt, at du ikke aner, hvad du gerne vil arbejde med, når du er færdig med din folkeskole – og derfor hvad du bør studere eller uddanne dig til. Mulighederne er også mange, så jeg kan godt forstå, at du er forvirret. Det er her, det kan være rigtig godt at tale med en, der kan guide dig hen til, hvor dine interesser og kompetencer ligger. Hvad er det, du brænder for?

Hvis du er nysgerrig på noget, så undersøg det

Det er under alle omstændigheder godt, at du undersøger de arbejdsområder og/eller uddannelser, du er nysgerrig på. Det må du gerne begynde at undersøge så tidligt som muligt. Også helst samtidig med, at du laver de ting, som du lige nu synes er mere interessante, som f.eks. at feste, gå i byen og måske ligefrem ‘fyre en fed’ eller to.

Vælger dine forældre din uddannelse?

Det er meget almindeligt, at dine forældre synes, at NU bør du altså tage dig sammen, og få tilmeldt dig et uddannelsesforløb. Mange forældre syntes endda, at det vil være meget klogt af dig, at du går i dine forældres fodspor og får det samme arbejde, som de har eller har haft. Det råd vil jeg som udgangspunkt være meget forsigtig med at følge, hvis jeg var dig.

Det er selvfølgelig besnærende, hvis dine forældre har en butik, som du skal overtage. Jeg vil imidlertid stadig anbefale, at du følger dit eget hjerte. Du skal nemlig arbejde med det, som interesserer dig – og ikke det, som interesserer dine forældre eller venner. Det er helt o.k. at prøve nogle ting af, før du beslutter dig.

Har du X-faktor?

Det er godt at tale med så mange mennesker som muligt, for at få så mange informationer som muligt. Undersøg alt det, du kan komme i nærheden af. Tal med en studievejleder. Du skal indsamle så mange data som muligt – helst på så kort tid som muligt. Måske skal du ligefrem have det som en hobby i en periode – et personligt projekt, hvor du finder de informationer og den viden om arbejdsområder, som har din interesse.

Undersøg dine interesser og muligheder. Bliv bevidst om, at du måske har en X-faktor for et eller andet. Måske er du dygtig til matematik, læse bøger, skrive artikler, spille musik, male, hjælpe andre mennesker, tale med mennesker, it, kommunikation, jonglere med tal og data, tjene penge … der er intet mindre end masser af emner.

HUSK – jeg kan hjælpe dig med at finde frem til det, der virkelig interesserer dig.

Hvad er vigtigt for dig nu … og på lidt længere sigt?

Det er ikke sikkert, at det du vælger at uddanne dig til nu, skal være din levevej resten af dit liv. Måske skal det bare være nogle år. Et er imidlertid sikkert, at det er godt at tage en uddannelse. Ikke kun fordi det giver adgang til et arbejde, men også fordi du får noget viden ind i dit unge hoved. Du får ganske enkelt flere ram på din øverste etage (læs: du får mere kapacitet i din hjerne).

Nogle unge har svært ved at rette fokus imod deres uddannelse, fordi andre ting er vigtigere lige nu. Det kan være kæresten, at flytte hjemmefra, at skaffe penge til en uddannelse osv. Det kan også være nogle dybere liggende ting der slører dit fokus. Måske har du nogle ‘skeletter i skabet’ (Præstationsangst, kedelig opvækst på grund af bøvl med forældre, angst eller 117 andre ting). Det er godt at få fjernet nogle af disse ting, så du kan skabe dig et overblik.

Ved du ikke, hvad du vil uddanne dig til, så brug tiden på at udvikle dig selv. Så garanterer jeg, at du inden længe finder ud af, hvad du gerne vil arbejde med. Det vil stå lysende klart for dig.
HUSK – det kan jeg hjælpe dig med.

Sabatår eller fjolleår?

Da jeg spurgte min datter om hun skulle have et fjolle-år, så blev hun lidt stuepige-fornærmet, for hun skulle ikke have et fjolleår, men et sabbatår (Jeg måtte ikke kalde det et Fjolle-år … smiler). Kært barn har mange navne.

Hvor om alting er, så er det meget almindeligt at tage et år væk fra skolen. Personligt syntes jeg, at det at tage på en dannelsesrejse er et fantastisk valg, fordi her lærer du en masse om at passe på dig selv. Det er et alternativ til at udvikle dig selv ved hjælp af personlig udvikling. At rejse udvikler dig også som person. Du får løbet nogle af hornene af dig, hvis du er et ungt menneske med masser af nysgerrighed og mod på at undersøge og gå på opdagelse i vores store verden.

Men … det er jo ikke alle, der holder af at rejse. Nogle vil tjene penge nede i Netto, andre spille musik, læse bøger, hjælpe til i forældrenes forretning osv. Du skal i virkeligheden gøre det, du synes er fedt.

Advarsel! Spild ikke din tid

Min eneste store advarsel er, lad være med at spilde din tid på at gøre INGENTING.

Cases: Disse piger frygtede også fremtiden

Sofia havde angst og anede ikke hvad hun skulle uddanne sig til

Sofia på 21 år vidste ikke, hvad hun skulle uddanne sig til. Hun havde mere end nok at gøre med at håndtere sin angst. På ganske få behandlinger slap Sofia imidlertid af med sin angst og kunne efter endnu et par snakke med stolthed meddele, at nu var hun blevet optaget på universitetet i Sydkorea. En kæmpe udfordring og en kæmpe sejr for Sofia.
Læs Sofia’s egen udtalelse her.

Anne 25 år var skrupforvirret. Skulle hun fortsætte sit psykologistudie eller skifte til rejsebranchen?

Anne var kørt surt i sit studie som psykolog og ville helst droppe ud før færdiggørelsen af sin bachelor-eksamen. Anne ville ud at rejse og opleve verden. Men droppede hun ud, ville hun ikke komme tilbage igen på samme forløb, men tabe et kæmpe momentum. Måske ryge helt ud. Anne var intet mindre end skrupforvirret.

Anne og jeg brugte et par seancer sammen, hvor Anne dels lærte noget teori, dels lavede nogle øvelser, som gjorde, at Anne fik en større indsigt i sig selv. Denne nye indsigt gjorde, at Anne pludselig opdagede en genial løsning, hvor hun både kunne færdiggøre sin bachelor og komme ud rejse som frivillig i Afrika (inden for en hjælpeorganisation, hvor arbejdet snerpede på psykologi og samtidig gav Anne en kolossal rejseoplevelse. Den oplevelse hun savnede). Nu er Anne hjemme igen. Hun har fået slukket sin rejsetørst og bestået sin bachelor. Hun er oven i købet på psykologistudiets 2. del.