Cutter

“Hjælp – mine tanker er så smertefulde!

Jeg er nødt til at påføre mig en anden form for smerte.
Så behøver jeg nemlig ikke tænke på mine grimme og smertefulde tanker”

… for en periode i det mindste

Det hjælper …! men kun i kort tid

Hvis du har ‘sår på sjælen’, som påfører dig smertefulde tanker, løser du problemet ved at påføre dig selv en anden form for smerte, så dine tanker – for en tid – ikke føles lige så slemme. Cutting er desværre en midlertidig løsning på at fjerne nogle smerter på et problem, som ikke forsvinder. Det svarer lidt til, at du tisser i bukserne for at få varmen på en kold vinterdag. Problemet er kulden, og den kommer igen, så snart varmen i dine våde bukser forsvinder og bliver kolde igen.

Din hjernes opmærksomhed distraheres for en kort periode væk fra dine grimme tanker. Måske skal du lige skære i dig selv, før du skal sove – ellers kan du ikke falde i søvn uden at blive forfulgt af onde drømme. Lidt populært kan du sige, at “Where your focus goes – your energy flowes” … hvis du forstår, hvad jeg mener med det?

Din løsning på problemet – løser ikke dit problem (det er et paradoks)

Den måde, du har valgt at løse din udfordring på, vil ALDRIG løse din udfordring. Løsningen på dit problem har intet med cutting at gøre. Faktisk meget langt fra. Løsningen på dine grimme tanker skal findes et helt andet sted. Jeg vil næsten turde ‘æde min gamle hat’, hvis ikke din smerte kommer fra ‘noget’ af det, jeg beskriver på denne hjemmeside.

2 årsager til dit problem:

  • du har et ‘skelet i skabet’ der er flyttet ind, dengang du var lille (se ‘Skeletter i skabet’). Er det tilfældet, så løser jeg dine udfordringer, UDEN at du behøver at cutte i fremtiden.
  • din udfordring har noget med dine fysiske rammer eller andre vilkår at gøre. Det vil sige forældre, familie, skole, venner (mobning), bolig, kultur, sygdom osv. Her hjælper jeg dig ved at forstå, hvad det er. Måske skal dine forældre også lære at se situationen på en ny måde (se ‘Kørekort til forældre‘). Her behøver du heller ikke cutte for at løse din udfordring.

Det skal du gøre

  1. Du skal have lov af dine forældre til at besøge mig.
  2. Find mit telefonnummer eller mail, så finder vi et tidspunkt, hvor vi kan mødes og snakke om det. Så lover jeg, at fortælle dig, hvad jeg tror, der skal til for at hjælpe dig. Jeg er sikker på, at jeg også kan hjælpe dig!
  3. Lov mig lige at læse historien nedenfor – du kan også få hjælp!

“Jeg har ikke cuttet i 4 år”

Anonym, 20 år

Hvornår begyndte du at cutte?

Jeg startede med at skære i mig selv, da jeg var omkring 13 år – måske endda før.

Hvorfor begyndte du at cutte dig selv?

Jeg ved faktisk ikke, hvad der fik mig til det, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var rart. Det var, som om jeg havde en masse frustration og smerte inden i, som jeg ikke kunne få ud. Jeg omdannede den psykiske smerte til en fysisk smerte. Det var nemmere for mig at håndtere. Når jeg blev rigtig ked af det eller fik et dyk – hvilket var tit – så fandt jeg HELT UDEN TØVEN mit barberblad eller min saks frem. Sommetider havde jeg barberbladet liggende under min hovedpude i tilfælde af, at der var ’’akut’’ behov for det. Ligeså snart jeg så blodet pible frem, blev jeg overstrømmet af en følelse af lettelse. Det var for en stund til at holde ud af være her igen. Men lykken var kort og det hobede sig hurtigt op igen. Sådan havde jeg det i 3-4 år.

Hvor skar du dig henne?

Jeg skar i min arm, på mine hofter eller på min ankel. Helst steder, der kunne skjules.

Hvor ofte skar du i dig selv?

I perioder var det værre end andre, og sommetider havde jeg slet ikke behovet.

Hvad fik dig til at stoppe?

En dag gik det op for mig, at det ikke løste mine problemer. Det fjernede ikke smerten inden i, og det fik ikke de grimme oplevelser i mit liv til at gå væk. Så jeg fik hjælp.
Den dag i dag har jeg ikke cuttet i 4 år. Og jeg har det godt.

Hvad gør du i dag i de situationer, hvor du før cuttede?

Hvis jeg er ked af det, så græder jeg. Så snakker jeg om det, eller også skriver jeg mine tanker ned. Det hjælper.