Lavt selvværd

Har du lavt selvværd? 

Føler du ikke at du er værdig til at have dine egne meninger? Føler du dig ikke fortjent til at modtage ros for det, du laver? Føler du, at dine venner laver alting bedre end dig?

At have lavt selvværd er noget værre møg. Så er det sagt. Og gør du ikke noget ved dit lave selvværd, så kan lavt selvværd nemt blive en nedadgående spiral, hvor ’ting’ og din situation bare syntes at blive værre og værre.

Det bedste du kan gøre er, at søge hjælp i en fart.

Hvordan har du det med dine forældre?

Måske ved dine forældre ikke engang, hvad de skal gøre for at hjælpe dig. Måske er du endda slet ikke interesseret i, at dine forældre skal hjælpe dig. Måske er det faktisk lige præcis dine forældre, som helst skal holde sig langt væk fra dig. Eller … måske er det kun den ene af dine forældre, der helst skal holde sig langt væk. Det er jo bestemt ikke altid, at forældre er enige i, hvorledes deres børn skal opdrages eller motiveres.

Kursus hos mig: Få et ‘højt selvværd’

Sandsynligvis ved du ikke selv, hvordan du slipper af med dit lave selvværd og skifter det ud med et selvværd, der er bedre. Hvis dine forældre ikke ved, hvordan de kan hjælpe dig til at få et godt liv – og det er vel dét, det hele handler om, tænker jeg – så er det noget, jeg kan hjælpe dig med.

Du kan jo spørge dine forældre, om du må få et personligt forløb hos mig, hvor du skifter dit lave selvværd ud med et langt bedre selvværd. Måske ligefrem et højt selvværd.

At skifte sit lave selvværd ud med et, der er højt, er en læringsproces. Men det kan faktisk gå hurtigt, hvis du arbejder seriøst med det og IKKE ‘springer over hvor gærdet er lavest’. For det kræver noget af dig – til gengæld får du også et ‘højt selvværd’.

Hvad er lavt selvværd?

Lavt selvværd er en følelse af, at være mindre værd end andre mennesker. I de fleste tilfælde lader du dig påvirke negativt. Du sørger endda også selv for at påvirke dig selv negativt. Både ved at tænke og tale negativt om dig selv. Din hjerne ender desværre med at tro på, at det du tænker og siger om dig selv, er sandt. Det bevirker, at du ikke længere handler optimalt i forskellige situationer. Du har ikke længere tillid til, at du selv kan præstere noget godt eller konkret [ref. Lavt selvværd, lav selvtillid. – psyke.dk, www.psyke.dk/Selvvaerd.html].

10 symptomer på lavt selvværd

  1. Din adfærd er vigende i de grupper, du befinder dig i (venner, familie, arbejde)
  2. Du siger sjældent din mening og gør ofte det, dine venner foreslår
  3. Du kan let finde på at omgå sandheden og lyve lidt for at gøre dig fri for andres meninger eller aftaler
  4. Du tænker og taler negativt om dig selv og dine evner – også selvom du får fine karakterer i skolen eller er dygtig til en sportsgren
  5. Du er sårbar. Hvis nogle gør grin med dig, bliver du let meget ked af det
  6. Din verden bryder forholdsvis let sammen, hvis du får kritik – for slet ikke at tale om, hvis du får skældud eller måske bliver mobbet
  7. Du har svært ved at gøre noget godt for dig selv. Det kunne f.eks. være at stå fast på det, du har lyst til, i stedet for altid at lave det, de andre har lyst til
  8. Du ‘springer over, hvor gærdet er lavest’,
  9. Du overholder ikke de aftaler, du indgår med andre – heller ikke de aftaler, du indgår med dig selv
  10. Måske er du en af de typer med lavt selvværd, som reagerer lidt modsat ovenstående. F.eks. ved at dække over dit lave selvværd ved at larme op og føre dig frem i selskaber eller vennekredse. Måske ligefrem ved at mobbe andre eller tildele dem nogle slag. Måske fortæller du bare andre, hvad der er rigtigt og forkert, og hvordan de bør opføre sig – for det ved du.

NB! Selvtillid er ikke det samme som selvværd. Du kan have selvtillid inden for f.eks. din sportsgren, som du måske er god til. Hvis du stadig synes, at din præstation ikke er noget særligt – måske nedgør du endda din egen præstation – så kan det være tegn på et lavt selvværd (eller det kan være en person med et stort ego. Det er meget let at kende forskel på de 2 personligheder, hvis du ved, hvad du skal kigge efter).

Det siger andre unge, som er gået fra lavt til højt selvværd

Hvis du vil læse lidt om, hvad andre unge med lavt selvværd har fået ud af at komme i behandling hos mig, så læs nedenstående udtalelser.

Se Udtalelser fra ‘Teenagere’

Se Udtalelser fra ‘Unge voksne’