Er du bekymret for din teenager?

marts 22, 2019

Føler du dig magtesløs? Oplever du, at din teenager eller unge søn/datter spilder sin tid – måske ligefrem sit liv? Kender du et af disse scenarier?

Af Thomas Anglov

 • Bruger din søn alt for mange timer foran sin computer hver dag?
 • Er din datter frustreret og måske bange for sine eksamener?
 • Er dit barn i tvivl om, hvilken uddannelse det skal gå i gang med?
 • Trækker det ud med at træffe en beslutning om, hvilken uddannelse det skal være, få tilmeldt sig eller bare se at komme videre i livet?
 • Har du fornemmelsen af, at dit barn måske bare ’sumper’ eller luller sig ind i en forestilling om, at det går nok (f.eks. fordi du som forældre sørger for, at det ikke går helt galt)?

‘Lukket på grund af ombygning’- står der i panden på en teenager

Vi driller til tider vores børn – og specielt til vores teenageres store irritation – med at deres hjerne holder ‘lukket på grund af ombygning’. Men der er noget om snakken. Der er en pris for, at vi mennesker skal være så kloge, bevidste og forandringsparate, og det er vores store hjerne.

Det tager faktisk et menneske ca. 25 år at producere, udvikle og top-træne sin hjerne. Specielt i vores teenageår, kan vi have vanskeligt ved at tage rationelle beslutninger. Der produceres masser af nye hormoner, og den adfærd, der knytter sig til vores følelser, kontrolleres af vores Amygdala (som er en primitiv del af vores hjerne), som principielt kun kan sige ”Ja” eller ”Nej”. Enten er vores teenagere verdens lykkeligste mennesker, eller også tror de, at de skal dø.

Det går den gale vej for din teenager, og han/hun vil ikke tale med dig om det

Der er rigtig mange grunde til, at det ikke altid lige går derud af for teenagere eller unge mennesker. Du har som forælder sikkert oplevet, at det i perioder kan være uhyre vanskeligt at kommunikere med din teenager. Masser af skænderier, de smækker med døren og lukker sig inde på deres værelse i dagevis.

Lige meget om du skælder ud på dit barn, forsøger at trænge ind til deres sunde fornuft eller prøver på at være forstående, har du svært ved at ”få adgang” til den gode snak.

Flyttet hjemmefra? MEN du har stadig en teenager, du skal passe på

Måske er din søn eller datter flyttet hjemmefra, er i starten af 20’erne, men er stadig ikke rigtig rykket videre i sit liv. Der er ikke kommet gang i en uddannelse endnu, dit barn isolerer sig, ringer ikke hjem, det fungerer ikke med kæresten, måske er der et stofmisbrug, der lurer i kulissen osv. Du er måske endda nødt til at træde til for, at få ’ting’ til at virke for og omkring dit barn.

Det er, som om du stadig har en teenager – det er blot blevet endnu vanskeligere for dig at komme i dialog. Det slider på dig. Du føler dig magtesløs. Hvordan kan du motivere dit barn til at tage affære?

Frustrerede forældre – parkeret på sidelinjen

Som forældre står du der – parkeret på sidelinjen. Og det lige meget om din teenager bor hjemme eller allerede er flyttet hjemmefra.

Det er så nemt at hjælpe, men du får ikke lov. Jo – til at vaske tøj og lave mad. Men ikke til at rådgive omkring de vigtige ting som valg af partner, uddannelse, forbrug af penge, opsparing, valg af bolig m.m. Der er ikke noget at sige til, at du bliver frustreret.

Som forældre håndterer eller reagerer du og din ægtefælle måske tilmed forskelligt på jeres børns situation.

Den ene forælder prøver forgæves at komme i kontakt og være forstående, overbærende og måske endda lidt for overbeskyttende.

Den anden slår hårdt ned på teenagerens adfærd, tolererer ikke mere slendrian og deler måske en tudekiks ud i ny og næ.

Over tid kan den forskellighed måske ligefrem påvirke jeres forhold som forældre. I forlængelse af den situation, kan I nemt komme til at opleve, at jeres barn blot bliver endnu mere indesluttet og/eller afvisende.

Når hele familien bliver presset

Kæmper dit barn med fobi’er og/eller angst, har lavt selvværd, måske stress, i værste fald en depression, så kræver det endnu mere af jer forældre.

Sådanne situationer udfordrer, stresser og presser hele familien. Det påvirker raske og velfungerende søskende, der selv kan komme til at samle ’mystiske psykologiske adfærdsmønstre’ op. Det kan f.eks. meget nemt være ’Svigt’, fordi al din og din partners fokus og opmærksomhed rettes mod konflikten og udfordringerne omkring et enkelt barn.

Frustrationerne vokser i takt med, at tiden går. Jo mere I forsøger at hjælpe, desto værre synes det nogen gange at blive. Specielt hvis der pludselig er to børn, der ”har tabt sutten”. Ting går i hårdknude, og på det tidspunkt kan der komme endnu længere pauser imellem taletiden sammen med den/de unge i familien.

5 typiske udfordringer I bør tage alvorligt

Der er rigtig mange årsager til, at familier havner i sådanne situationer. Nedenfor er et lille udpluk af almindelige udfordringer, hvor både forældre og teenagere er frustrerede og ulykkelige. Jeg tilbyder hjælp til både dit barn og til dig som forældre – nogle gange også alle sammen på en gang.

Her kan du se 5 almindelige udfordringer, som jeg støder på, når jeg taler med unge og deres forældre. Der er flere situationer beskrevet på min hjemmeside.

1. Lavt selvværd – en ond spiral

Har du en teenager eller en ung voksen med lavt selvværd, så bør du råbe vagt i gevær. Lavt selvværd kan være en ond spiral og bliver over tid nemt værre, fordi din søn eller datter hele tiden bekræfter sig selv i uhensigtsmæssige opfattelser af sig selv. Lavt selvværd kan tilmed fungere som en magnet for diverse fobi’er, angst og tilmed ’angst for angsten’.

Lavt selvværd gør jo, at man ikke føler sig værdig på lige fod med andre. Derfor trækker din teenager eller unge voksne sig ofte fra det sociale, er meget sårbar, og verden bryder let sammen, hvis han/hun får det mindste kritik. Initiativet og kærligheden til sig selv forsvinder.

For unge mennesker er det svært at bede om hjælp. Måske vil din søn/datter kun tale med den ene af jer. Derfor er det vigtigt du er opmærksom på symptomerne og, at I som forældre kan enes om, hvem der muligvis skal være ”forhandleren”.

10 symptomer på lavt selvværd

2. Fobi og angst kan være invaliderende

Heldigvis er det ikke alle unge, der får angst og/eller forbier. For de fleste unge er teenageårene den periode, de gennemlever i livet for at lære mest mulig, så de kan komme stærke og robuste ud på den anden side.

Dit barn kommer ind i en ny fase i livet, hvor der er mange nye udfordringer og krav – og oven i købet mange af dem. Der er også begyndt at komme konsekvenser. Kan de unge klare alle disse udfordringer bare nogenlunde, har du som forælder gjort dit arbejde godt.

Nogle unge synes, at det er fantastisk at blive voksen. Andre unge synes, det er vanskeligt. Nogle endda at det er forfærdeligt. Det kan være overvældende både at skulle finde sig selv, sine livssværdier, hvem man vil være, eller bare … hvem er jeg?

For nogle kan det være vanskeligt at fjerne sig fra mor og far. Der opstår tvivl, usikkerhed, frustration og måske endda angst. Det kan nogen gange virke som om, at der er nogle specielle unge, der fungerer som en magnet på fobier og angst. Nogle unge har endda på underfundig vis kopieret sine forældres fobier og angst.

De fleste fobier udvikles tidligt i livet (0-19 år), hvor vores hjerne er mest sårbar, eksamensangst, angst for at sove, mørkeræd, angst eller angst for angsten.

Fobierne kommer enten, fordi du som forælder ’smitter’ dit barn med dine fobier, eller fordi dit barn oplever simple ting, som hjernen uhensigtsmæssigt opfatter som farlige (=livsfarlige). Det kan være tabet af en vigtig person i den unges liv, som fører til, at der opstår en fobi. Noget så banalt som at blive forskrækket over noget (når den unge befinder sig i en speciel situation), kan også lede til en fobi, hvis den primitive del af din hjerne oplever hændelsen som livsfarlig. Og det kan MEGET nemt forekomme, da den primitive del af din hjerne, dybest set kun kan 2 ting: Nemlig tro, at du skal dø, eller tro, at du har det fantastisk. Til nød kan din hjerne en 3. ting – paralysen. Det er her klappen går ned til f.eks. eksamen.

Er dit barn dygtig i skolen, men rædselsslagen i perioden op til eksamen? Så hæmmes dit barn voldsomt i at kunne præstere ved eksamen. Det gør naturligvis også ondt på dig at være vidne til. Men det er heldigvis i langt de fleste tilfælde noget, som kan afhjælpes eller helt kureres ved hjælp af hypnose. Det har jeg stor erfaring med. Det kræver blot en fin tillid mellem klient og behandler. Derfor skal vi altid lige mødes forinden.

3. Stress rammer også børn og unge

Unge mennesker oplever i stigende grad, at de føler sig stressede. Især oplever jeg mange unge kvinder i alderen 16-24 år, men også børn, som i stigende grad føler sig stressede. Som forældre spiller du altid en vigtig rolle for dit barn.

Er du opmærksom på symptomerne?

Fysiske symptomer på stress kan være:

 • indre uro
 • hovedpine
 • hjertebanken
 • mavesmerter.

Psykiske symptomer på stress kan være:

 • træthed
 • koncentrationsbesvær
 • angst.

Adfærdsmæssige symptomer på stress kan være:

 • søvnløshed
 • aggressivitet
 • ubeslutsomhed.

Tjek også siden her, hvor jeg skriver om flere symptomer

4. Mobning – det skal der gøres noget ved … helst hurtigt

Det er klart, at det ikke er særlig rart at blive mobbet og holdt udenfor – slet ikke når man er ung og i en følsom udviklingsfase i livet. Det kan faktisk forårsage store skader på dit barns selvværd. Jeg ved, at mange, som er blevet mobbet som barn, stadig har mén som voksne.

Selvfølgelig skal skolen adviseres om problemet (hvis ellers I får det at vide), så lærerne kan hjælpe til. Men det er også vigtigt for dig at vide, hvorfor netop dit barn kan være et mobbe-offer, og dernæst øve sig i at ignorere mobning.

Under alle omstændigheder er det godt for dit barn at få behandlet sine kedelige oplevelser tidligt, så dit barn undgår at være plaget og invalideret af de ubehagelige minder fra fortiden som voksen. For det kan man i værste fald risikere.

En af mine ældre klienter har oplevet, at han igennem hele livet ikke har kunnet tisse offentlige steder (restaurant, café, teater m.m.) fordi man som barn var blevet mobbet på toilettet i skolen.

Det er alt andet lige en meget belastende fobi at leve med. En fobi, som i den grad begrænser klientens liv, fordi han ikke kan tage derhen, hvor han gerne vil – ikke engang gå en hyggetur ned ad strøget i København og senere gå ind på en café for at få en kop kaffe eller en kold øl. Heldigvis er det noget, som jeg kan afhjælpe ved hjælp af hypnose.

5. Cutting – en uholdbar løsning på noget, der sikkert er en helt anden udfordring

Cutting er et forsøg på at fjerne et problem. Det er midlertid blot en kortvarig løsning, som desværre ikke løser problemet. Cutting kan være et råb om hjælp, opmærksomhed, forståelse og kærlighed.

Opdager du, at dit barn er cutter, så handler det om, at der allerede nu er nogle sår på sjælen, som er så smertefulde, at barnet er nødt til at påføre sig selv en endnu større smerte (for at glemme den første smerte). Her kan man som forældre ofte se magtesløs til, men ikke gøre ret meget.

Måske ved du ikke engang, hvad du skal gøre. Nogle gange finder du først ud af det meget senere – og dermed alt for sent.
Der er her brug for hjælp til den unge (og måske også dig som forældre) til at indse, at cutting ikke er det egentlige problem. Skal du stoppe cutting, skal ”noget” andet ordnes først.

Sådan kan du hjælpe som forældre

Hvis det er jeres barn, som har det vanskeligere end de fleste – så er det en rigtig god idé at få hjælp udefra. Hjælpen bør – for dit barns skyld – være kompetent. Jeg har mødt mange unge, som har tabt tilliden til, at det nytter at gøre noget. De er blevet slæbt til læger, psykologer, alternative behandlere m.m., men de har det stadig skidt.

Nogle af de unge har endda fået stillet en diagnose og får medicin. Og al respekt for medicin – jeg er selv uddannet farmaceut – men der stilles desværre diagnoser uden at man (læger eller forældre) har givet sig tid til at afdække de mulige psykologiske udfordringer, som den unge har pådraget sig.

Visse psykologiske problemer lader sig faktisk forholdsvis let fjerne, så et ungt menneske kan få en adgang til en langt større livsglæde – og i rigtig mange år – end de ellers ville have fået. Og det sker fordi nogle – og det er sædvanligvis opmærksomme forældre – søgte hjælp til deres barn i god tid.

Har du spørgsmål, som nager dig, eller som du måske ønsker at drøfte med mig, så kontakt mig gerne. Måske jeg kan hjælpe din teenager eller unge søn/datter.