TEENAGER

Det er utroligt så mange mennesker der ikke forstår mig … 

Hey you … der sidder et eller andet sted derude,

Jeg hedder Thomas, og mit arbejde er at hjælpe dig på vej i dit unge liv, hvis ellers du må for din far og mor.

Der er millioner af forskellige årsager til, at teenagere synes, at ’ting’ ikke lige sker på den måde, som de synes er bedst. Måske er du sådan en teenager?

 • Måske har du en ‘skodlærer’ i skolen
 • Måske mobber nogle kammerater dig
 • Måske er en eller måske endda begge dine forældre på nakken af dig (f.eks. med, at du skal lave dine lektier, lægge dit tøj på plads, gøre rent efter dig, sidde længere tid ved bordet efter aftensmaden, lade være med at ‘game’ og hvad ved jeg)
 • Måske er dine forældre blevet skilt, og du mistrives ved at skulle rejse frem og tilbage og leve dit liv i en kuffert
 • Måske har en af dine forældre et misbrug (f.eks. øl, vin eller sprut, som gør, at de ikke behandler dig, som de burde)
 • Måske er din næse for stor eller skæv
 • Måske er du klogere end dine kammerater
 • Måske er du født i Danmark, men har en anden etnisk herkomst
 • Måske har du svært ved et eller flere fag i skolen
 • Måske får du skældud hjemme
 • Måske er du bare doven
 • Måske bliver du truet med at få bank
 • osv.

De seneste 10 år har vist, at jeg har en rigtig god metode til at hjælpe dig som teenager. På min hjemmeside har jeg listet nogle af de ting, tilstande og situationer, som teenagere tit oplever. Men der findes som sagt mange ting, der kan drille, og jeg kan hjælpe med de fleste.

Når flere ting driller dig

Når først én ting driller, så kommer der let flere ting, som driller. Jo flere ting, der driller, desto vanskeligere er det for os mennesker at overskue bare de mindste ting. Det behøver man ikke at være teenager for at opleve. Det gælder os alle sammen. Det vil sige, at også din skolelærer, dine forældre, dine venners forældre, dine skolekammerater oplever vanskelige perioder. Det gælder os alle sammen.

Som teenager er der bare én ting, som du skal være meget opmærksom på (mere end voksne behøver), og det er din hjerne. Den tager nemlig let røven på dig, hvis ikke du passer på. Og du skal bestemt ikke regne med, at dine forældre passer på din hjerne for dig. Forældre – som de er flest – aner nemlig ikke, hvordan de bedst gør det godt for deres teenager (DIG).

Tro det eller lad være – kørekort til forældre

Jeg har ligefrem lavet et kursus til forældre, så de kan få opdraget nogle dejlige unger, som ikke har nogen ‘skeletter i skabet’, når de bliver voksne. Se evt. ‘Kørekort til forældre‘.

Jeg kan et trick – og har hjulpet RIGTIG mange teenagere

Tricket er flere. Du skal dels lære noget teori hos mig. Herefter skal du få dig et overblik over de ting, der driller dig. Så skal du til at vurdere, hvad du synes, der er det vigtigste for dig lige nu og her. Nogle af de ting du vil opdage er, at det er ikke alle ting, du kan lave om på. Andre ting troede du bare var sådan, men det kan du let lave om på. Det er ting jeg nok skal hjælpe dig med. Det er ikke så svært, som du tror, og jeg har hjulpet RIGTIG mange unge mennesker efterhånden.

En af de ting, som det kan være

Dine forældre er svære at lave om på

Det er meget vanskeligt at lave om på dine forældre. Dine forældre vil sædvanligvis gerne både vurdere og prioritere, hvad der er vigtigst for dig. Så de fortæller dig sikkert tit:

 • hvad du skal gøre
 • hvordan du skal gøre det
 • hvornår du skal gøre det
 • i hvilken rækkefølge du skal gøre ting, hvis nu der er flere ting.
 • Måske kommer dine forældre ligefrem med krav til dig, eller sætter regler for, hvordan du skal gøre ting i jeres hus.
 • Måske kontrollerer de, om du er gået i gang med det, du skal gøre. Når du endelig er færdig, så vurderer de sikkert også, om du har gjort det godt nok.

Måske synes du, at du i dagligdagen bruger overdrevent meget tid på at lytte til, hvad dine forældre siger. Måske er det kun den ene af dine forældre, som du synes er på nakken af dig – måske er det dem begge. Måske er dine forældre ikke engang enige om, hvordan du skal lave dine ting.

Nogle af dine forældres krav er sikkert ganske rimelige for at jeres lille familie skal kunne fungere bedst muligt. Men dine forældre glemmer ofte at skelne imellem, hvad der er vigtigt for dig (set med dine øjne), og hvad der er vigtigt for dig (set med deres øjne). Man siger med et fint ord, at vi mennesker har nogle ‘blind spots’. Blind spots er noget, vi gør tit, som vi altid har gjort, og som vi derfor er meget dygtige til, og i øvrigt tror er helt normalt. Derfor skal alle andre også gøre sådan. Det er her vi synes at f.eks. vores forældre ‘bare er for meget’.

Når din far er én persontype – og du er en anden

Mennesker er forskellige. Mennesker kan ligefrem inddeles i forskellige persontyper, og der findes flere forskellige persontyper.

Jeg arbejder med 9 forskellige persontyper. Hvis nu f.eks. din far er en bestemt persontype, og du er en anden persontype, så er der stor chance for, at du kommer i klemme, fordi din far bare er ”for meget” i nogle situationer og kræver noget af dig, som ligger total fjernt fra dig (eller din mor).

Jeg snakker ikke om, at dine forældre beder dig sætte dine sko på plads. Selvfølgelig skal du det, hvis det er reglen hjemme hos dig. Det handler mere om, at din far måske bestemmer, hvad I skal lave på jeres ferie, eller din mor bestemmer, hvornår du skal børste dine tænder eller slukke for computeren og sådan nogen ting.

Når lektierne eller andet bliver et stridspunkt

Det er oplagt, at teenagere får lektier for. De teenagere, der laver deres lektier, har nemmere ved at følge med i skolen end dem, der ikke gør. Det er logik for burhøns.

Udfordringen er mere, hvis f.eks. din mor bestemmer, at du skal lave dine lektier lige efter aftensmaden, og at du ikke må lave noget andet, før du har lavet dine lektier. Måske sidder din mor endda ved siden af dig, for at hjælpe dig og staver højt, når du ikke kan finde ud af at stave til … og i et tempo, der forvirrer dig mere, end det gavner dig.

Måske bestemmer dine forældre også, hvilken sportsgren du bør gå til. Andre gange minder de dig om, at du skal børste dine tænder, huske at vaske dit hår, pakke din skoletaske, ringe til mormor osv.

Snup din iPhone – jeg kan nogle ‘seje ting’, der kan hjælpe dig

Det jeg prøver at sige til dig er: Fortvivl ikke, der er håb forude! Specielt, hvis dine forældre giver dig lov til at få et udviklingsforløb hos mig.

Hvis nogen spørger, hvordan en mand kan hjælpe med så mange forskellige ting, så er det totalt simpelt: Værktøjerne er nemlig de samme. Det er rækkefølgen, der er afgørende. Og den rækkefølge er det jeg er specialist i at lave sammen med dig.

Kørekort til forældre

Selvom dine forældre måske er noget, du ikke kan lave om på, så findes der faktisk nogle forældre, som tager et lille udviklingsforløb hos mig. Se Kørekort til forældre.
Hvis både du og dine forældre lærere det samme her hos mig, så bliver det meget nemmere at forstå hinanden og få en hverdag til at fungere hjemme hos dig. I promise you …!

Referencer og udtalelser fra teenagere

Hvis du vil læse lidt om, hvad andre teenagere har fået ud af at komme og snakke med mig, så læs udtalelser her.